Kako započeti dan

Vaš nutricionista

Pišite mi rado ću se pozabaviti vašim nedoumicama

Doručak mnogi smatraju najvažnijim obrokom u toku dana. To svakako ima potporu u činjenici da je doručak prvi obrok nakon noćnog gladovanja, koji treba da nam obezbedi dovoljno energije da započnemo dan. Ipak, ne tako mali broj ljudi preskače doručak ili ga zameni samo kafom. Ako ste pak od onih koji ujutru vole da dan započnu nutritivno kvalitetnim obrokom, ima puno ideja za dobar doručak u zavisnosti od vremena koje imate na raspolaganju i preferencija.

Ukoliko odaberete jaja (poširana ili pržena u tiganju, koji ne zahteva ili zahteva minimalnu količinu ulja), avokado, tost od integralnog hleba i na primer svežu papriku uz sok od svežeg voća ili limunadu, dobićete obrok koji je bogat proteinima, zdravim mastima ali i vitaminima. Ovakav doručak svakako duže drži sitost.

Ukoliko ste od onih koji jutro vole da počnu sa žitaricama, ovsene pahuljice sa mlekom (alternativa je neko od biljnih mleka poput bademovog, sojinog) mogu biti dobar izbor, ali bi bilo dobro da ih obogatite seckanim lešnicima, bademima i suvim voćem. Oni će, osim što povećavaju nutritivnu vrednost, pomoći dužem zadrržavanju osećaja sitosti.